Om å ta mannen og ikke ballen...(eller var det hatten)

Min invitasjon til debatt om toleranse og respekt i kjøvannet av pavebilde har vel ikke akkurat tatt helt av. Det var for så vidt ikke forventet heller. Dessuten er det jo sånn at den aktuelle bloggposten kanskje virker litt for useriøs med tanke på å legge inn seriøse kommentarer. Her har jeg nok noe å lære...Som det postmoderne menneske jeg er, har jeg selv ikke problemer med å forholde meg til mange ulike sjangre på en og samme tid. Jeg svitcher fort fra det ene til det andre. Men skal man innby til seriøse kommentarer så er det nok en fordel å være 100 % seriøs i "invitasjonen". Debatt har det likevel blitt... Utenfor www, er det mange kloke mennesker (jeg jobber nemlig sammen med mange sånne mennesker) som har uttalt seg om denne parallellen til karrikaturstriden. Min bruk av pavebilde har blitt karakterisert som alt fra "uskyldig moro" til et "skrekkeksempel på intoleranse og latterliggjøring".


Dette er bildet jeg brukte i min egen selvpresentasjon. I utgangspunkt ble bildet valgt på grunn av pavens hatt. Den synes jeg var veldig morsom. Som lavkirkelig lutheraner har jeg et avslappet forhold til liturgiske drakter og effekter. Av og til synes jeg faktisk det hele blir ganske latterlig. Paven derimot, har jeg som lavkirkelig lutheraner (kanskje noe overraskende) meget stor respekt for. Bildet ble altså valgt på grunn av det jeg synes er en latterlig hatt, og ikke på grunn av at paven er latterlig. Men jeg innser at resultatet kanskje ble det man ikke bør gjøre på fotballbanen, nemlig å ta mannen og ikke ballen (i dette tilfellet hatten). Toleranse og respekt er viktig for at et flerreligiøst samfunn skal kunne fungere. Men jeg mener også det er viktig at vi lærer oss å ikke være for selvhøytidelige og "hårsåre" på egen kulturs eller religions vegne. Her kan faktisk humoren, god eller dårlig, hjelpe oss på vei.

Likevel...av respekt for fromme og hengivne katolikker er bildet fjernet. Jeg har nok undervurdert pavens status og religiøse betydning for katolikker. Den er nok noe høyere enn Åleskjærs status blant karismatikere, og Stålsetts status i den såkalte folkekirken. Så da kunne jeg kanskje brukt et bilde av Åleskjær...men han har jo ingen morsomme hatter. 


Kommentarer:
Postet av: Cecilie

Hva med et bilde av deg selv? Du kan jo alltids få lånt et passende teit hodeplagg, selv om det skal noe til å overgå pavens.

25.04.2007 @ 23:13
URL: http://ceciliepalandet.blogspot.com
Postet av: Elisabeth

Vet ikke om jeg kanskje bommer litt på oppgaven her, men det var en tanke som slo ned i meg mens jeg leste: Kanskje paven egentlig ville ha vært veldig stolt hvis han hadde visst at du brukte hans bilde? Jeg tror jeg ville ha blitt litt stolt hvis du hadde brukt et bilde av meg. Men jeg ville nok også tenkt at det måtte ha rabla litt for deg... Vet forresten ikke om det fins noen bilder av meg med et slikt rasende flott hodeplagg :O)

26.04.2007 @ 13:00
URL: http://elisabeyhnesland.blogspot.com
Postet av: Olavus

Jeg støtter denne Cecilie på landet her.. (Hun er ikke helt på jordet!) Ellers må det påpekes at det skal mye sosialt mot til for å gå med en hatt av den typen Benedikt har på det mye omtalte bildet.

26.04.2007 @ 15:52
URL: http://olavus.blogg.no
Postet av: Klone

http://www.stupidvideos.com/video/just_plain_stupid/Farting_Preacher_IV/


Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5421513