Litt om lovsang, men mest om toleranse og respekt

På fvn.no har det dukket opp en debatt om lovsang. Du kan lese en av sakene her . Lovsangsdebatten er gammel, og selv har jeg fulgt den siden begynnelsen av 1990-tallet. Da stod blant andre Jon Kvalbein fremst i rekken av kritikere. Det er ikke nytt at debatten om lovsang preges av manglende forståelse og respekt fra de som ikke står innenfor og kjenner lovsangstradisjonen, men domkantoren i Kristiansand Domkirke, Andrew Wilder, slår alle rekorder. Han bringer debatten ned på et absolutt bunnivå. At en som er ansatt i sørlandskristendommens selverklærte "høyborg" for toleranse, respekt og inkluderende kristendom, kan uttale seg slik han gjør (se linken til fvn.no), er mildt sagt forunderlig. I debatten om lovsang bør det ikke være veldig vanskelig å vite hva man kan diskutere og hva man ikke kan diskutere.
image21
 Det er fullt mulig å diskutere lovsangenes tekster. Man kan gjerne diskutere om tekstene holder mål litterært og teologisk. En sammenligning av salmer og lovsanger slik Wilder gjør, er derimot lite relevant. De to sjangrene er knapt sammenlignbare størrelser. Det blir som å sammenligne skjønnlitteratur med sakprosa og mene at de burde være like. Wilder hevder at lovsangstekstene ikke holder mål som salmelitteratur. Det er jo innlysende. Lovsangstekster er ikke salmelitteratur, men tekster i en helt annen sjanger. (Start er jo ikke et håndballag, men et fotballag!) En drøfting av lovsangens form og funksjon er derimot mulig. Det er legitimt å ikke like musikkstilen eller å mene at lydnivået er for høyt.  

Men det er både usaklig og krenkende å stille spørsmålstegn ved ektheten i menneskers tilbedelse gjennom lovsang. Det å hevde at den gudsopplevelsen mennesker får gjennom staskirkens gudstjeneste er mer ekte enn den mennesker får ved andre tilbedelsesformer, er respektløst. Det er neppe mulig å sette opp kriterier for å vurdere om gudsopplevelser er ekte. Dersom man prøver på dette bærer det galt av sted, noe Wilder selv er et godt eksempel på. I intervjuet kan det se ut som om han operer med to lite gjennomtenkte og antageligvis ubevisste kriterier, nemlig lydnivå og lengden på lovsangen eller tilbedelsessekvensen. Den ekte gudsopplevelsen er altså omvendt proporsjonal med lydstyrken og lengden på sangen. Jo høyere lyd og lengre tilbedelsessekvens, jo mindre genuin gudsopplevelse. Med respekt å melde, dette er jo det reneste vås! Betyr det at en Grundtvig salme med 10 vers legger til rette for en mindre ekte religiøs opplevelse enn en salme med 5 vers? 

Ansatte i Domkirken i Kristiansand har ved flere anledninger stått frem som forkjempere for en åpen og inkluderende folkekirke. Det er bra! Men av og til kommer det uttalelser, enten det nå gjelder forkynnelsen på de årlige fellesmøtene eller denne om lovsang, som forvirrer. Det kan rett og slett virke som disse apostler for den åpne og inkluderende folkekirke forsiktig lukker "kirkedøra" når det kommer noe eller noen de ikke liker. (Som for eksempel konservative lekpredikanter eller lovsyngende ungdommer.)  I lys av intervjuet med Wilder er det naturlig å etterspørre åpenheten og viljen til å forstå store deler av kirkens ungdommer som ikke akkurat sliter ned Domkirkens benker søndag kl. 11. Wilders utspill bidrar ikke til å inkludere når det stempler andre menneskers religiøse opplevelser som mindre ekte!

Kommentarer:
Postet av: Cecilie

Føler du traff spikeren på hodet her. Merkelig hvordan de som er mest opptatt av en åpen og inkluderende folkekirke helst vil smelle kirkedøra rett i fleisen på de som vanligvis holder til i bedehus eller karismatiske menigheter.

26.05.2007 @ 14:34
URL: http://ceciliepalandet.blogspot.com
Postet av: Morten B. Klepp

hehe. "Wilder stiller seg spørrende til om det er ekte tilbedelse, eller bare en måte å tilfredsstille de unges trang til fest og rus." - helt utrolig. Skal denne typen her fortelle oss hva ekte gudstilbedelse er?! - og dermed stemple tibedelsen som millioner av kristne bruker som uekte?!

28.05.2007 @ 10:16
URL: http://klepp.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5448012