Bord til salgs!

Det ligger mye fint til salgs ute på nettet. Et eksempel er dette bordet, med tilhørende stoler. Ut fra bilde kan jeg fastslå med stor sikkerhet at det er en mann som har lagt det ut for salg. Hvordan jeg kan være så sikker på det? Se nøye på bildet så finner du det nok ut.

image31

Thomas André

Dersom du ikke er for ung, vil jeg tippe at du vet hvem overskriften referer til. Bildet nedenfor vekker muligens minner. Thomas André er en av Harald Eias mest legendariske figurer. Fyren er så stakkarslig at du får skikkelig vondt av han samtidig som du hyler av latter. En merkelig opplevelse.

image30

Det typiske for Thomas André er jo at han så veldig gjerne vil være en av "gutta". Han forsøker etter beste evne å henge med på det som er "in", men dessverre mislykkes han totalt. Skjønner du hva jeg mener? Ikke? Det hadde for eksempel vært typisk Thomas André å lage seg en blogg, når alle andre har begynt med facebook. På bloggen vil det sannsynligvis gå lysår mellom hver gang noen legger inn en kommentar - selv om bloggpostene stadig innbyr til det. Men Thomas André gir seg ikke. Han legger stadig inn nye bloggposter, glad og fornøyd....ja, ja, det var nok om Thomas André.  

Djupedal og KRL-faget

29. juni i år ble Norge dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen. Tre foreldrepar fikk medhold i at KRL-faget krenker menneskerettighetene slik de er uttrykt i den europeiske menneskerettskonvensjonen. I august kom de første bud om tiltak fra regjeringen. De har blant annet sendt ut et informasjonsskriv til alle skoler. Skrivet er dessverre meget uklart. Min erfaring er at uklare saksfremstillinger ofte er et resultat av manglende kunnskap hos den som legger frem saken. Men de kan vel ikke mangle kunnskap i selveste kunnskapsdepartementet? Vel, jeg tviler i hvert fall på at de har lest den aktuelle dommen særlig godt. Informasjonsskrivet vil mest sannsynlig bidra til at flere rektorer, lærere og foreldre blir mer usikre på hvordan faget skal praktiseres. Dessverre er det ikke første gang Djupedal er ute og skaper forvirring. Kanskje husker du hans noe originale "Å du som metter liten fugl" - forbud? Vel, vel, nok om Djupedal... 
image29

Hva er det som er så galt med skolens KRL-fag da? Vel, egentlig ikke så veldig mye. EMDs kritikk av faget er på mange måter gått ut på dato. Dommen retter seg nemlig mot KRL-faget slik det var utformet i 1997. Men deler av kritikken er fremdeles aktuell. Alle fag i skolen er underlagt formålsparagrafen. Som de fleste vet er ikke formålsparagrafen livssynsnøytral. Den favoriserer kristendommen. Problemet blir da som følger: Hvordan kan KRL-faget være livssynsnøytralt når det skal bidra til å realisere en formålsparagraf som ikke er livssynsnøytral? Hmm? Godt spørsmål, ikke sant? Det er denne inkonsistensen vi får kritikk for, og på mange måter bør den tas på alvor. Sannsynligvis vil mye av problemet være løst når skolen får ny formålsparagraf.  I tillegg til dette kritiserer dommen fritaksordningen. Her er det heldigvis allerede gjort viktige endringer, men det kan nok fremdeles være aktuelt med justeringer.  Kan godt hende at det er fornuftig å stramme inn bruken av arbeidsmetoder som har karakter av å være religionsutøvelse. Jeg vil for eksempel tippe at en gammel tradisjon,  nemlig salmesangen, snart er død og begravet. Den som lever får se. 
image28

Min øverste sjef (ja, Djupedal), vil som en følge av dommen forsøke å skape et KRL-fag uten behov for fritak. Dette er med respekt å melde ganske naivt (og kanskje dermed i god SV-ånd?). Djupedal har nok i farta glemt at fritaksordningen gjelder for alle fag og hele skolens virksomhet. Fritaksordningen er altså kommet for å bli! Derfor vil det bli ganske underlig dersom det eneste faget i skolen der fritaksordningen ikke skal gjelde er KRL. En annen ting er at et KRL-fag uten mulighet for fritak vil bli et fag der elevene må sitte stille å høre på læreren som "messer" om de ulike religionene. Forresten... hun må for all del ikke messe i ordets rette forstand, det ligger farlig nær religionsutøvelse. Et KRL-fag uten fritaksordning må jo nødvendigvis kutte ut alle former for arbeidsmåter og metoder som kan oppleves som religionsutøvelse. Kanskje kan elevene sitte helt i ro og lese i hver sin bok? Det vil i tilfelle være dårlig SV-pedagogikk.

Studentfest

For andre år på rad arrangerte vi fest for studentene våre. De ansatte (meg selv inkludert) var godt fornøyd med opplegget. Hva studentene mente, vet vi lite om. (Det viktigiste er jo at vi selv koser oss).  Årstein (sjefen vår) ledet som vanlig festen. Også i år fremstod han som usedvanlig fresh og fin. Selv om enkelte av oss synes at han overdriver litt.

image27
Selv hadde jeg ansvaret for årets Quiz. Her følger noen av godbitene. Bare hiv deg på! 

Hvem sa følgende: "Hver kvinne som gjør seg mannlig, vil komme inn i himmelens rike?"

A: Årstein Justnes

B: Jesus

C: Buddha


Hvilket av følgende emnenavn tilhører UiAs sexologistudium?
A: Dramaturgi og samspill

B: Seksualitet, likestilling og misjonærstilling

C: Basal sexologi


Hvilket politisk parti gir frukt til små barn som ber om kunnskap? 

A: SV

B: KRF

C: AP

 

To svaner, tre rådyr, tre hester og...

Sommeren er over. Hverdagen er tilbake. Det er på tide å komme i gang med bloggingen. Vi får begynne litt forsiktig. Som kjent er jeg blitt overbegeistret for livet på landet. Overskriften indikerer ikke at denne posten handler om den gårdsferien jeg aldri fikk som barn. Den handler derimot om gårsdagens joggetur. I går viste bondeland og natur seg fra sin beste side. Først streifet turen sjøkanten, der to flotte svaner var velkomstkomité. (Jada, jeg vet at svaner egentlig er utrolig irriterende og at minst halve bestanden burde vært kverka, men akkurat i går var de faktisk veldig flotte). Jeg pustet og peste meg videre inn i skogen, der tre rådyr plutselig hoppet vekk fra kjerreveien.

image26

Og da jeg hadde lagt skogen bak meg og var kommet inn i kjente kulturlandskap, passerte jeg som vanlig en langstrakt heste-innhengning. Tre hester var på plass. Om de betraktet meg som en artsfrende eller om de kun var i godt humør, vet jeg ikke. Men alle tre løp opp ved siden av meg. Da jeg skrudde opp tempoet (i den grad jeg er i stand til det) fulgte de på med en gang. Da jeg slakket av, gjorde de det samme.
image25

Denne inspirerende opplevelsen ble snart byttet ut av noe langt mindre hyggelig. På slutten av turen, da du trenger oppmuntringer og "heiarop" mer enn noen gang, ble jeg fullstendig psyket ut. Jeg ble møtt av syv tomme og intenst stirrende blikk. Ingen ord ble sagt - det var helt stille... likevel var budskapet krystallklart. "Hva er det du holder på med? Hvorfor gidder du å stresse av gårde på den måten? Du løper jo uten mål og mening. Ikke har du noe eller noen foran deg, og ingen bak dag. Idiot!?"
Jeg har aldri likt kuer, og sånn vil det nok bli i fremtiden også. Livet på landet derimot, det liker jeg veldig godt!